Dominica, Guadeloupe en Antigua   1 februari

Martinique >

Dominica

We verlaten vandaag Martinique en zeilen naar het naastgelegen Dominica. Tussen de Caribische eilanden doorzeilen is vaak best pittig en ook vandaag kregen we er flink van langs. Zodra we uit de beschutting van Martinique kwamen, kregen we de volle oceaanwind en -deining op ons gestort. Op dat zelfde moment kwam er een bui aanrazen die de wind nog even verder aansterkte van kracht 6 naar kracht 8 (38 knopen wind). En dat allemaal al om 8h 's ochtends na een nacht met weinig slaap vanwege de toenemende golven in de ankerbaai. Met weinig zeil op vliegen we naar Dominica. Al vroeg zijn we ter hoogte van Roseau en we besluiten door te varen naar Portsmouth omdat die baai beter beschermd is tegen de oceaangolven. Om 18h gaat het anker weer neer en na deze intensieve dag liggen we vroeg te kooi.

2 februari

Dominica

Afgelopen nacht is de wind nog verder aangetrokken en het waait hier nu enorm. We liggen echter prima en maken dan ook dankbaar gebruik van de vele electriciteit die we vandaag opwekken: accu's zijn weer helemaal vol en ook maken we veel drinkwater. Het bezoek aan de douane, het kopen van brood en het zoeken van een kaart van het eiland duurt ruim 3 uur (komt hoofdzakelijk doordat de douanebeambte er 'even' niet was) en aangezien we ook al hadden uitgeslapen ondernemen we vandaag niet meer zo heel veel bijzonders.

3 februari

Dominica

Zondag is natuurlijk wandeldag, zoals jullie inmiddels wel van ons weten ;-). We beginnen maar eens gemakkelijk met een wandeling naar het nabijgelegen Cabrits National Park. Eerst lopen we door een fort dat hier nog ligt uit de tijd dat de Engelsen en de Fransen elkaar bevochten (Dominica was Engels en lag tussen het Franse Martinique en Guadeloupe in). Daarna beklimmen we beide toppen van het park. Onderweg komen we nog veel ruines tegen van imposante gebouwen die inmiddels door het bos weer zijn teruggenomen. Ook hebben we mooie uitzichten op de ankerbaai, Dominica en Guadeloupe. Naast de vele inmiddels 'standaard' gekko's en hagedissen zien we ook slangen en mooie vogelsoorten. Al met al wandelen we ruim 4 uur door het park en genieten daarna van een middagje ontspanning op DOEN. 's Avonds bezoeken we de fundraising BBQ van de boatboys organisatie PAYS. De boatboys hebben het hier goed voor elkaar doordat ze samenwerken en onderlinge afspraken maken wie welke boot benadert zodat we maar één aanspreekpunt hebben (in ons geval Alexis). En wat helemaal goed is, is dat ze zorgdragen voor de veiligheid van de geankerde jachten door overdag en 's nachts op de boten te letten. De BBQ is een groot succes en we ontmoeten er weer veel andere zeilers. Als het eten op is, gaan de tafels aan de kant en wordt nog een lange dansavond.

4 februari

Dominica

Nog maar net bijgekomen van het dansen van gisteravond, worden we vandaag al om 7h00 opgehaald door de gids om een Indian River-tour te gaan doen. We doen dit samen met 2 andere Nederlandse boten (Mare Liberum en Ile de Nord) en zo hebben we dus een gezellige boot vol. De Indian River is een natuurreservaat en er mag alleen geroeid worden, waar onze gids gelukkig erg goed in is. Het is een prachtige rivier met indrukwekkende flora en fauna. Vooral de vele kolibries vallen weer op. Halverweg de tour gaan we aan land en krijgen we van de gids een uitgebreid uitleg over welke bomen er zijn en waar de vruchten groeien. We eten o.a. kokos, stervrucht, cacao, grapefruit, wat we zo van de boom halen. Verder krijgen we wat groentes mee en ook leren we de kaneelboom kennen. Als we terug op DOEN zijn doen we de wandeloutfit weer aan om een wandeling te gaan maken naar de bron van de Indian River. Het duurt even voordat we de route kunnen oppikken aangezien we geen kaart hebben en slechts een (verouderde) routebeschrijving in tekstvorm. Tijdens het zoeken naar de route bedenkt een hond dat hij wel zin heeft in een avontuur en gaat met ons mee. Net als de vorige keer geven we hem eerst geen aandacht en proberen we hem terug te sturen. Maar als blijkt dat hij echt niet van gedachten te veranderen is, dan mag hij uiteindelijk mee (we hadden ook eigenlijk geen keuze). En we vonden hem ook wel een beetje zielig aangezien hij een manke poot had en dus maar op 3 pootjes liep. Als we net onderweg zijn springt Marijke opeens en meter achteruit als er een grote leguaan op het pad zit. Het beest is niet erg onder de indruk van ons laat zich dan ook goed op de foto zetten. We vervolgen onze weg en komen ook nu weer langs vele fruitbomen. Echt heerlijk dat je tijdens het wandelen gewoon iets kunt plukken als je honger of dorst (vooral de grapefruits hier zijn erg sappig) hebt. Het groeit hier echt in overvloed, dus kwaad kan het allemaal niet. Een speciaal moment beleven we als we twee papegaaien zien wegvliegen. Deze bijzondere vogels zijn erg schuw en zeldzaam en de kans dat je ze ziet is dan ook niet heel groot. Helaas zien we ze niet lang en een foto zat er niet in. We lopen verder en komen uiteindelijk bij een bron uit. We drinken er van en het water is heerlijk fris en smaakt goed. Op de terugweg stoppen we nog bij een riviertje die op dat punt erg diep is en daar nemen we een verfrissende plons om deze bijzondere wandeling mee af te sluiten. En je zwemt daar dan dus echt tussen de boomwortels.

5 februari

Dominica

Vandaag gaan we het binnenland van Dominica bekijken. Samen met Bas, Marieke, Frederique, Kathelijn, Lidewij (van de Mare Liberum) en Freek en Willeke (van de Indira) hebben we de hele dag een busje met chauffeur die ons het eiland laat zien. We hebben een viertal locaties bedacht die we willen gaan zien en bij drie van de vier zit een mooie wandeling. We beginnen bij de waterval van de Syndicate Rain forest. Een waterval waar het water met veel geweld naar beneden komt. Omdat deze rivier een drinkwaterbron is, mogen we er helaas niet zwemmen. Daarna gaan we door naar een zwavelbron waar het water borrelt van de vulkanische zwavelgassen die omhoog komen. Een bijzondere plek, maar de stank van de gassen zorgt er voor dat we niet al te lang blijven. 's Middags gaan we naar Chaudiere Pool, wat het hoogtepunt van de dag wordt. De wandeling er naar toe duurt ruim een uur en terwijl we lopen zien we meerdere papegaaien overvliegen, soms heel dichtbij. Chaudiere Pool is een diepe plek (zo'n 10 meter) in een riviertje. We hebben er veel lol en het is echt een wildwaterattractie. Door de diepte kunnen we vanaf hoge rotsen in het water springen en ook een rit vanuit de bovengelegen stroomversnelling is erg tof. Ook ontspannen we er door in het bubbelbad onder de stroomversnelling te chillen op een richeltje. Echt een heerlijke plek. Als laatste bezoeken we nog een informatiecentrum over hoe de indianen hier vroeger leefden. Wij vonden dit bezoek niet heel informatief en hebben helaas geen goed beeld van het leven van de indianen gekregen. Weet alles eens van te voren. We zijn uiteindelijk om 21 uur weer terug bij de boot en hebben een fantastische tour gehad, Dominica is een schat van een eiland.

6 februari

Dominica

Na de autodag van gisteren is het vandaag weer wandeldag. We lopen een berg op die naast de ankerbaai ligt. Het begin is een erg heet stuk maar na een tijdje lopen we gelukkig weer in het veel koelere regenwoud. Onderweg plukken we nog wat heerlijk fruit en ook doen we weer een nieuwe poging om een kokosnoot te openen. Met flink wat doorzettingsvermogen lukt het eindelijk en de beloning is heerlijk kokossap. 's Avonds maken we een gerecht met de breadfruit die we eergisteren hebben geplukt. De breadfruit is lokale soort groente die ooit in het Caribisch gebied is geintroduceerd om de slaven mee te voeden. We hadden het al eens eerder in restaurants gehad, maar ook zelfbereid is het een heerlijk ding. De bemanning van de Indira schuift aan voor de breadfruit maaltijd en we hebben het nog lang gezellig.

7 februari

Dominica >

Les Saintes

Na een week Dominica hebben we er nog lang geen genoeg van, maar toch halen we ons anker op en nemen we afscheid van dit geweldige eiland. In een paar uur zeilen we naar de Saintes, een eilandengroep die bij Guadeloupe hoort. We varen een paar mooie baaitjes voorbij en gaan bij het hoofdstadje liggen omdat we daar moeten inklaren. Eenmaal aan land is het contrast met Dominica wel erg groot en hebben we even moeite met wennen. Door de hoofdstraat lopen massa's met roodverbrande zwetende dagjesmensen en het zeer grote aantal scooterverhuurbedrijven maakt het er ook niet gezelliger op. Maar het ergste is dat er geen stokbrood meer te krijgen is en daar hadden we ons zo op verheugd. We zijn weer ingeklaard en kunnen nu gaan waar we naartoe willen. Vannacht blijven we hier nog even liggen, maar morgen gaan we een rustiger plekje zoeken.

8 februari

Les Saintes

Het rustiger plekje vinden we een baai verderop achter een heuvel die Pain de Sucre heet. Het lijk niet echt op een suikerbrood, maar mooi is het wel. We snorkelen door het heldere water en zien weer de mooiste vissen. Door de diepte, rotsen en draaiende winden is de baai niet de makkelijkste om te ankeren en de hele middag hebben we dan ook 'Hafenkino'.

9 februari

Les Saintes >

Guadeloupe

In zo'n 4 uur zeilen we het stukje naar Point-à-Pitre op Guadeloupe. We leggen daar aan in de jachthaven en dat betekent even hard werken om goed gebruik te maken van de faciliteiten. We draaien een flink aantal wasjes en ruimen de boot lekker op. De walstroomaansluiting blijkt na zo lang niet gebruikt te zijn het niet meer te doen en het blijkt nog een hele klus te zijn om een nieuwe te maken. Kopen lukte niet aangezien alle watersportwinkels de komende dagen dicht zijn ivm carnaval en het wordt een creatieve constructie met de onderdelen die we aan boord hebben. Er is een Champion supermarkt bij de haven en we vullen onze voorraden dus even goed aan.

10 februari

Guadeloupe

Lalalalalalalaaaaaaa.....het is vandaag carnaval. Eerst poetsen we 's ochtends de boot, want we krijgen hoog bezoek vanavond; Thijs' ouders komen 10 dagen met ons meevaren. We zijn op tijd klaar om de stad in te lopen naar de carnavalsoptocht. De optocht begint met heel veel verklede en dansende apenpakken, maar daarna komen de langverwachte veren en mooie swingende dames. Achter elke dansgroep loopt een eigen muziekgroep met veel eigengemaakte trommels en toeters. Heerlijk veel getrommel en steeldrums. Het is een mooie belevenis met veel vrolijke, lachende, swingende mensen. Na 3 uur van de optocht genoten te hebben, moeten we richting het vliegveld lopen. De optocht is dan nog lang niet afgelopen en het is een hele klus om uit de optochtdrukte te komen en onze weg te vinden. We weten op het vliegveld nog net een auto te huren voor 1 dag en kunnen dan op de uitkijk bij de arrivals. Heerlijk om weer familie te zien en zo vertrouwd alsof we elkaar gisteren nog gezien hebben. We stappen snel in de auto om daarna gezellig op de boot heerlijk bij te kletsen.

11 februari

Guadeloupe

We hebben voor vandaag nog de auto en willen André en Mariëtte graag watervallen en tropische regenwoud laten zien. We komen op een prachtige plek en nemen een 2 uur durende wandeling naar de waterval Chutes de Carbet. Het is een pittige en uitdagende wandeling, zelfs voor ons, laat staan voor niet getrainden, maar het is het meer dan waard. We vragen meteen wel het uiterste van André en Mariëtte, maar ze doen het zo, alsof ze dit al tijden doen. Het regenwoud is prachtig, mooie bomen en struiken (vijftig tinten groen) en de 115 meter hoge waterval is adembenemend mooi. De naam regenwoud doet het eerste deel van haar naam zeker eer aan. Gelukkig gaan de wolken weg als we boven zijn en laat de hele waterval zich zien. Voldaan maar ook zeker uitgeput staan we na 4 uur weer bij de auto, een mooi begin.

We brengen de auto weer terug naar het vliegveld en gaan daarna heerlijk Creools eten in één van de restaurantjes bij de haven.

12 februari

Guadeloupe

Vandaag heeft een deel van de bemanning aan boord erg veel spierpijn, gelukkig staat er niet voor elke dag een mega wandeling op het programma. We doen wat boodschappen, tanken de boot vol water en gaan op ankeravontuur. We varen een klein stukje naar Ilet Gosier en gaan daar achter een rif voor anker. Helaas is het vandaag erg bewolkt, maar dat is wel een goede dag om even aan de warmte en de zon te wennen. We gaan tussen enkele regenbuien door even het eilandje verkennen en nemen een zoute duik in dit heerlijk warme azuurblauwe water. 's Avonds koken we lekker op de boot. We hebben er een mooie relax dag van gemaakt.

13 februari

Guadeloupe >

Maria Galante

Om de mogelijkheden voor de komende week te bepalen, gaan we vandaag eerst de zeewaardigheid van André en Mariëtte eens testen. Er staat een lekker windje en het is een kleine vier uur zeilen naar Maria Galante, een eiland dat bij Guadeloupe hoort. De zeiltocht gaat over de volle oceaan en we krijgen dus met flinke golven te maken. André en Mariëtte houden zich echter beide sterk, alhoewel André op het laatst toch wat stilletjes wordt. Als we dichter onder de kust van Maria Galante komen wordt de zee rustiger en nemen André en Mariëtte het roer over. Aan het begin van de middag gooien we ons anker uit in de haven van Grand Bourg. De zeewaardigheid van André en Mariëtte is ruim voldoende gebleken en we kunnen dus een mooie rondje plannen voor de komende week. Na de lunch gaan we richting het strand om even lekker af te koelen in de zee. 's Avonds eten we in een magnifiek restaurantje met een pittoreske binnentuin onder het genot van het geluid van tropische boomkikkers en krekels. Ook komt de plaatselijke carnavalsoptocht nog even voorbij. Na vandaag schijnt het feest voorbij te zijn en we vinden het helemaal niet erg dat na 5 dagen de winkels gewoon weer open zullen zijn.

14 februari

Maria Galante

Vanochtend gaan Mariëtte en Marijke naar de lokale markt om de groente- en fruitvoorraad aan te vullen. Helaas zijn er weinig kraampjes en stijgen de prijzen de pan uit. Je krijgt ons niet zo gek om voor 1 kilo tomaten 5 euro te betalen, we hebben geen zonnesteek. We halen wel heerlijke verse Franse stokbroden. We trekken daarna meteen de wandelschoenen aan en gaan op weg voor een mooie wandeling. Eerst komen we langs een oude ruïne van een rumdestileerderij en het gerenoveerde oude woonhuis van de eigenaar. Het woonhuis heeft een prachtig uitzicht over de oceaan over een gazon met palmbomen. We wandelen door een medicinale tuin met een zeer grote collectie geneeskrachtige planten. Vervolgens gaat de wandeling door een rivierbedding van een mysterieus bos. Veel lianen, prachtige bomen met mega wortels en veel geklauter over enorme stenen. De route stond aangegeven als facil. Wij dachten dat dat gemakkelijk betekent maar dit was weer eens erg pittig. Onderweg opent Thijs een kokosnoot en smullen we er heerlijk van. We zijn na 3,5 uur weer terug en vinden dat we de rest van de middag aan het strand gaan zitten. Lekker zwemmen en heerlijk relaxen. Op het strand zijn er zoetwater douches en nemen we allemaal een uitgebreide douche met zeep en shampoo, net iets makkelijker dan op de boot. We lopen terug naar de boot en proosten op wederom een heerlijke dag. 's Avonds eten we een heerlijke bonen curry aan boord met vers "gevangen" gember, papaya en kokos.

15 februari

Maria Galante >

Dominica

We kunnen het niet laten.. Dominica is zo mooi. We willen het André en Mariëtte heel graag laten zien en beleven. We halen dus nog even voldoen lekker Frans stokbrood en wat lekkers bij de koffie en dan vertrekken we naar Dominica. Er waait een harde noordoosten wind, windkracht 6 en er staan flinke golven in het zeegat tussen Marie Galante en Dominica. André en Mariëtte vinden het prachtig, wat een stoere ouders. De enorme golven schieten onder ons door en met zo'n 7,5 knt vliegen we richting Dominica, een uitdagende zeiltrip. Als iedereen onder de buiskap zit te schuilen, ziet Thijs van achter het stuurwiel een walvis de lucht in springen. Thijs is zo onder de indruk dat hij geen woord meer uit kan brengen en dus ziet de rest alleen een schuimplek in het water. Helaas wordt het kunstje niet herhaald, hopelijk heeft de oceaan nog enkele dieren in peto voor ons de komende dagen. Op Dominica worden we verwelkomd door de boatboys en ze vinden het mooi dat we voor hun prachtige eiland zijn komen terug varen.

16 februari

Dominica

We hebben feest want Thijs is jarig. Na de koffie gaan we lekker door de jungle wandelen, iets wat iedereen wel zou willen als je normaal je verjaardag in de sneeuw viert. We zien weer de mooiste bomen, bloemen en planten en ook vliegt er een papegaai over. We nemen ruim de tijd voor wandeling en stoppen gemiddeld om de 10 meter om stil te staan en te genieten van het natuurschoon om ons heen. 's Avonds hebben we een wel heel speciale feestmaaltijd. De vorige keer dat we op Dominica waren raakten we op straat een keer in gesprek met een vrouw (Judith) die ons lekker maakte over haar creoolse kookkunsten. Toen hadden we echter al andere eetplannen, maar nu komt het prima uit. Gisteren al even langs haar huis gelopen om te reserveren voor vanavond. Ze vond het geweldig dat we terug waren gekomen en was erg vereerd dat ze Thijs' verjaardagsmaaltijd mocht bereiden. Ze gaat de maaltijd thuis bereiden en dan kunnen we het eten in de kleine bar van haar buurvrouw. Toen we vanavond bij de bar aankwamen had Judith onze plek versierd met bloemen. Ze had zich mooi aangekleed en als cadeau kreeg Thijs een bosje bloemen en een tas met fruit. Ze liep nog een paar keer naar haar huis om het eten te halen en toen alles op tafel stond, kwam ze er uiteraard gewoon gezellig bij zitten. We aten met een wegwerpvorkje vanaf een wegwerpbordje en dat alles gaf nog eens extra charme aan het geheel. Het was duidelijk dat er met weinig geprobeerd was om iets heel moois te maken en dat was perfect gelukt. We tafelden met z'n vijfen lekker door en genoten van de verhalen van Judith. Na het eten werden we ook nog eens keurig naar de bijboot gebracht. Wederom zijn we getrakteerd op een fantastische ervaring.

17 februari

Dominica

Vanochtend werden al weer vroeg opgehaald door onze favoriete gids: Alexis. Vorige week hebben we met hem al de Indian River tour gedaan en dat beviel zo goed dat we hem gewoon nog eens over doen met André en Mariëtte. Alexis roeit ons door de jungle en daarbij krijgen we allerlei wetenswaardigheden te horen. Aan het einde van de rivier volgt een wandeling over een groente- en fruit plantage en daar krijgen we veel informatie over hoe alles hier groeit. We hadden al gemerkt dat het fruit hier lekkerder is dan in Nederland en volgens Alexis komt dat omdat het fruit hier pas van de boom wordt geplukt als het rijp is en dat er dus geen narijping plaats hoeft te vinden. We krijgen een berg fruit mee en voorlopig komen we dus niks te kort. Ook is het inmiddels weer zondag en dus tijd voor de wekelijkse BBQ. Dit keer is er een steelband en André en Mariëtte vallen met hun neus in de boter. Net zoals de vorige keer gaan na het eten de tafels aan de kant en wordt er een grote dansvloer in het zand gemaakt. We dansen nog uren met onze voetjes in het zand en het wordt een onvergetelijk feest.

18 februari

Dominica >

Les Saintes

Regen, we horen regen op de boot, het is verleidelijk om na gisteravond nog even te blijven liggen. Maar 's avonds een man, 's ochtends een man, dus hup hup en de boot is weer vaarklaar. We kopen om 7.30 uur nog vanille stokjes bij Alexis. We hebben de boot vol met producten uit Dominica, wat een heerlijk eiland. Er staat wederom weer veel wind, noordoost 6, we vliegen met halve wind en met 7 tot 8 knopen richting Les Saintes. We zijn er rond het middaguur en halen als eerste even een heerlijk Frans stokbrood. 's Middags verkennen we het eiland met een wandeling. André en Thijs beklimmen een berg (heuvel) en hebben prachtige uitzichten op de baai waar Mariëtte en Marijke lekker op het strand zitten. Op de terugweg zien we nog prachtige leguanen. Gelukkig, want die stonden op de wensenlijst van Mariëtte. We maken een heerlijk maaltijd op de boot en genieten van het geschommel in de ankerbaai.

19 februari

Les Saintes >

Guadeloupe

Na een iet wat onstuimige nacht, met name de gasten in de voorhut hadden last van het gebonk van de meerboei en de gierende wind, staan we op voor een heerlijk Frans ontbijtje. We drinken nog even koffie voordat we aan de terugweg naar Guadeloupe beginnen, we hebben een zwaar zeiltochtje voor de boeg. Er staat noordoost 6 en we moeten er tegen in. We testen André en Mariëtte nog even, het waait hard maar Doen stuitert mooi door de golven en vaart fantastisch aan de wind. Ook houden André en Mariëtte het heel goed vol, ze genieten zichbaar en hebben geen last van zeeziekte. Na 5 uur varen zijn we weer in de haven van Pointe á Pitre. We nemen nog even lekker een borrel en gaan daarna uitgebreid douchen. Na een weekje kamperen op Doen kan zo'n douche zo heerlijk zijn. 's Avonds barbequen we en genieten van de heerlijke warme zomeravond.

20 februari

Guadeloupe

De dagen zijn voorbij gevlogen en vandaag vliegen André en Mariëtte weer naar Nederland. We hebben een fantastische tijd gehad. Enorm veel gelachen, veel gezien en beleefd en heerlijk "gekampeerd" op Doen. Ondanks de beperkte ruimte ging dat prima en hadden ze wat ons betreft zeker nog een week kunnen blijven. We doen vandaag even geen wandeling als afsluiting maar doen een dagje rustig aan. De spullen worden rustig ingepakt we shoppen nog wat en gaan heerlijk uitgebreid lunchen. En dan dan is er altijd dat lastige moment, afscheid nemen van zulke lieve leuke ouders. Alleen nu maar voor nog zo'n 6 maanden. Nadat de taxi vertrekt en er genoeg gezwaaid is gaan wij ter afleiding een nieuwe vishengel kopen. Terug op de boot besluiten we vandaag niets meer te hoeven doen en stellen lekker uit tot morgen wat misschien vandaag ook gedaan kon worden.

21 februari

Guadeloupe

We blijven nog een dagje in de jachthaven liggen en we maken er een praktische dag van. De urenteller van de motor geeft aan dat onze trouwe vriend weer wat aandacht nodig heeft volgens het onderhoudsschema. We vervangen de olie, het oliefilter, de diesel groffilter en de diesel fijnfilter. Daarna nog even de riemspanning gechecked en bijgesteld en als het goed is hebben we nu tot we terug zijn in Nederland geen motoronderhoud meer. We laten de motor na ons gesleutel een halfuurtje testdraaien en dat gaat prima zodat we weer trots zijn op het resultaat. Verder doen we de was en halen we veel boodschappen aangezien we hier het gemak van een Champion supermarkt hebben. Als laatste nemen we ook zelf nog even een douche en dan is de dag al weer voorbij.

22 februari

Guadeloupe

We gaan vandaag een flink stuk varen naar de andere kant van Guadeloupe en zijn al vroeg los van de steiger. Als we de haven uitvaren en de zee op gaan blijkt dat er helemaal geen wind staat. Hmm, de motor heeft net een beurt gehad maar om nu gelijk dan al een hele dag te gaan motoren daar hebben we weinig zin in. Maar er zijn weinig andere opties en gelukkig waait er af en toe wel wat wind. Ook is het met dit rustige weer perfect om te vissen en dus kan de nieuwe hengel gelijk getest worden. En ja hoor, een muzikaal klinkend rrrrrrrrrrrrrrrr verraadt dat we beet hebben. Het blijkt echter een handige vis te zijn (van een niet al te lullige maat) en hij bijt de met staal versterkte onderlijn door en krijgt zijn vrijheid weer terug. Aan het einde van de dag gaat het anker uit in Deshaies en praten we weer bij met de Indira.

23 februari

Guadeloupe

Het is zaterdag en de dag begint als een zomerse zaterdagochtend. Na het uitslapen volgt het ontbijt met stokbrood en daarna drinken we lang koffie. Wat het helemaal compleet maakt zijn de kranten die we van André en Mariëtte hebben gekregen. Ze zijn inmiddels ruim 2 weken oud, maar voor ons nog boordevol nieuws. Het kost enige moeite om tussen al het treurige nieuws (de crisis is blijkbaar nog niet voorbij) wat lichtpuintjes te vinden. Mooiste foto vond ik die van de overwinterende ganzen in Nederland. Wat moet dat een genot zijn om naar te mogen kijken. Alleen lees je dan dat niet iedereen dat als een genot ziet en dat de ganzen zelfs een plaag zouden zijn. Hmm, rare mensen hoor die Hollanders zouden we hier zeggen. Na de koffie met krant gaan we aan land en lopen we door een erg schattig dorpje. We doen wat boodschapjes en het lukt na lange tijd eindelijk om goede korte broeken te kopen. Die slijten hier namelijk erg snel en ze verkopen vooral veel synthetische broeken. Nog voor de lunch verleggen we Doen even naar een plekje verder in de baai aangezien we wel erg dicht bij een Fransman zijn gaan liggen gisteren. Hij maakte er geen probleem van, maar kan nu door ons niet weg als hij dat zou willen. Na de lunch nemen we de wandeling waarvan de vaargids de simpele instructie geeft: 'Volg de rivier stroomopwaarts'. Er is dus geen pad en we klauteren steen voor steen totdat we bij een mystieke grot komen waar de rivier met een watervalletje naar beneden komt. De vleermuizen vliegen om onze oren en dat brengt Marijke natuurlijk aan het gillen. Terug op de boot snorkelen we nog even en daarna genieten we weer van de zonsondergang en het ballet van de pelikanen die hun avondmaaltje bij elkaar vissen.

24 februari

Guadeloupe

Onze laatste dag op Guadeloupe. We halen de laatste Franse boodschappen en klaren uit bij de douane. Normaal gaat dat heel makkelijk en snel op de Franse eilanden omdat je het zelf moet doen op een computer. Alleen hadden we vandaag een Rus voor ons die geen Frans en geen Engels sprak en het dus heel veel moeite (en tijd) kostte om hem het formulier goed in te laten vullen. 's Middags zijn we lekker naar het strand gegaan van de baai hiernaast. Een kleine wandeling bracht ons naar een mooi plekje met een leuke branding. Marijke durfde eerst niet, maar nadat zelfs een baby de golvens in ging moest ze er toch echt aan geloven. Slechts twee paniekaanvallen waren het resultaat. Morgen gaan we we naar Antigua, weer een nieuw eiland en weer een nieuw avontuur.

25 februari

Guadeloupe >

Antigua

Windkrachtje 4 op zo'n 60 graden aan de wind: een goed recept voor een mooie zeildag. De ruim 40 mijlen naar Antigua vliegen dan ook onder ons door en rond 15h varen we Englisch Harbor binnen. Daar is helaas weinig plek en de 2 keer waar we proberen om te ankeren krijgen we geen grip op de bodem. Dan maar naar Falmouth harbor, waar we meer succes hebben (bij poging 4). Inmiddels is het 16h30 als we eindelijk goed liggen. We plonsen lekker overboord en al zwemmend voor Doen worden we ook nog op de foto gezet (veel dank Indira). 's Avonds is het oud-Hollands pannenpoekenfeest op de Indira.

26 februari

Antigua

Vandaag moeten we als eerste gaan inklaren, want anders mogen we hier niet aan land. We kunnen natuurlijk niet weg voordat we eerst even een heerlijk kopje koffie drinken en de zin verzamelen om naar het inklaar-circus te gaan. We ontmoeten de bemanning van de Rafiki bij de dingy-steiger en gaan gezellig samen inklaren. Aan de kant bewonderen we in de marina de mega jachten. De ene is nog groter, glimmender en mooier dan de andere. Er liggen zelfs 3 met een Nederlandse vlag en een groot deel van de boten komt uit Nederland. Dit is namelijk één van onze exportprodukten. We liggen hier momenteel met heel veel Nederlandse boten, een nieuwsgierige Amerikaan kwam al vragen of dit toeval was of dat we allemaal samen varen. Wij zien de meeste hier voor het eerst, we zijn gewoon een klein land maar groots in zeilen.

27 februari

Antigua

Vanochtend gingen we eerst even aan land om de site te uploaden en mailtjes te bekijken. Het eerste was helaas niet gelukt vandaar dat de stukjes weer met vertraging op de site staan. Volgens Thijs hebben we pas weer echt internet als we op de Azoren zijn, maar we blijven het proberen. Vervolgens varen we lekker aan de wind richting Green Island. We liggen hier prachtig achter een barriëre rif en de kleur van het water is fantastisch. Thijs snorkelt even naar het anker en komt oog in oog te staan met een barracuda van wel anderhalve meter. Ze spreken af elkaar niet op te eten. Als het donker is in de baai zien we iets bijzonders. Als je goed kijkt zie je allemaal lichtpuntjes op het water. Als we alle lampen uit doen en nog beter kijken zien we naast de boot groen lichtgevende wormpjes, die een wolk van licht achter zich laten. Een magisch schouwspel wat slechts na enkele minuten weer volledig verdwenen is.

28 februari

Antigua

Just another day in paradise. We liggen hier heerlijk. Alle ruimte om ons heen en erg mooi helder water naast de boot. Rond het middaguur gooit de Indira ook het anker uit en we kunnen weer lekker bijpraten. 's Middags gaan we met z'n vieren op excursie naar het rif. We snorkelen bijna een uur lang en zijn vooral onder de indruk van het koraal. Het hersenkoraal (zie ook de foto) bereikt hier gigantische afmetingen en sommige 'bollen' hebben wel een diameter van een meter. De rest van de middag besteden we aan de voorbereiding van de maaltijd. Er is hier geen supermarkt dus gaan we weer 'back to basic and nature'. Op de bodem liggen hier flinke conchschelpen en het dier dat hier in leeft (lambi) is een lokale delicatesse. We pakken drie schelpen en daarna begint de grote klus: haal het dier uit zijn schelp. De lambi is voornamelijk één grote spier en dat maakt het niet eenvoudiger. Met de lambi's uit de schelp was de volgende taak het schoonmaken van de slijmerige massa. Met veel geduld ging ook dit goed en bleven we over met drie stukken mooi wit vlees. Het vlees is vrij taai dus voordat het de pan in kon hebben we het eerst met een hamer nog wat malser gemaakt. Dan nog even in stukjes snijden en niet veel later hebben we een heerlijke curry met verse lambi. De taaiheid viel reuze mee en de smaak had wel iets van krab. Wie wil er nog een supermarkt?