Herfstvakantie Waddenzee 2007 


13-10-2007
Stavoren
17 mijl
Doordat ik deze maand 'in-between jobs' zit en Arjan nog ruim in de vakantiedagen zit, kunnen m'n zwager en ik nog lekker een paar dagen genieten van het mooie weer dat opkomst is. De wind is nu nog oost, maar zal de komende dagen via het zuiden naar het noorden draaien: ideaal dus voor een tochtje naar de Wadden. In de middag vertrekken we vanuit Lemmer richting Stavoren. Als we nog geen 100 meter gevaren hebben, komen we al vast te zitten doordat ik even niet goed oplet. Gelukkig komen we los van deze ondiepte en daarna genieten we van een heerlijke tocht met veel spinnakeren. Op het water eten we nog wat snert en na aankomst in Stavoren trakteren we onszelf op een 'mannensetje' bij de cafetaria.
14-10-2007
Oudeschild
24 mijl
De zwakke zuidelijke wind brengt ons naar Den Oever, waar we de sluis doorgaan op weg naar zout water. Als we de sluis uitvaren en de geur van het Wad opsnuiven, worden we getrakteerd op een vrolijke welkomstgroet door een zeehond. De zon schijnt volop, maar wind is minder geworden. We proberen het nog een tijdje met de spinnaker, maar als we de Texelstroom bereiken en deze tegen hebben gaan we netto achteruit doordat de stroom ons harder terugzet dan de snelheid die we op de wind maken. Het laatste stuk naar Oudeschild doen we dus maar op de motor. 's Avonds heerlijke spareribs gehad.
15-10-2007
Terschelling
33 mijl
Vandaag is er meer wind: Z4. Doordat het 's middags hoogwater is, kunnen we mooi binnendoor naar Terschelling via het Scheurrak en de Omdraai. Als we voor de wind door het steeds smaller wordende Scheurrak varen, komen ons 3 naast elkaar varende vissersboten tegemoet. Dit maakt het even spannend, maar loopt goed af. Even later zien we 2 zeehonden. Door goed rekenwerk houden we op het ondiepste punt nog 1,2m onder de kiel over en daarna is het lekker doorcruisen naar Terschelling. Een prima tocht van 33 mijl nonstop Waddengenot op zeil.
16-10-2007
Terschelling
Een dagje Terschelling is helemaal geen straf als het wat minder weer is om te zeilen. Morgen draait de wind naar het Noorden en dan worden we dus vanzelf richting huis geblazen. Vandaag blijven we dus liggen en huren we fietsen om van Terschelling te genieten.
17-10-2007
Hindeloopen
35 mijl
Zoals beloofd komt de wind vandaag uit het Noorden en zo komen we dus gemakkelijk naar het zuiden. Het begint redelijk rustig, 3bft, en we varen via Harlingen naar Kornwerderzand. Als we daar de sluis door zijn, moeten we nog zo'n 8 mijl naar Hindeloopen. Hier achter de afsluitdijk waait het wat minder en even denken we eraan om de spinnaker te hijsen maar doen dit uiteindelijk niet. En gelukkig maar, want even later krijgen we te maken met een windshift die zich aankondigt doordat het water in de verte donker kleurt en dit zie je dan op je afkomen. Even houdt de wind in, maar als het donkere water ons bereikt, krijgen we ineens te maken met een dikke 5bft. De wind blijft vanaf de middag staan, sterkt 's avonds nog wat aan en met deze richting ligt Hindeloopen aan lagerwal en giert de wind dus over de haven. We drinken maar een extra Beerenburg om de nacht rustig door te komen.
18-10-2007
Lemmer
21 mijl
Voor vertrek steken we het tweede rif in het grootzeil, want de wind waait nog steeds flink uit het Noordwesten. Als we eenmaal om het Vrouwezand heen zijn en we onder de beschutting van de Friese kust komen, wordt het water vlakker en racen we echt naar Lemmer. In Lemmer kunnen we terugkijken op een paar heerlijke herfstdagen en thuisgekomen ga ik me maar eens voorbereiden op het sollicitatiegesprek dat ik morgen heb.