Zomervakantie IJsselmeer & Markermeer 2006 


10-06-2006
Stavoren
Aangezien we nog steeds aan het sparen zijn, hebben we voor deze vakantie weer een boot gehuurd. De keuze is gevallen op een Beneteau Oceanis 320 die we in Lemmer van een particulier hebben gehuurd. Deze boot is eigenlijk wel een maatje groter dan de boot waar we voor sparen, maar het lijkt ons wel lekker om al die ruimte eens te ervaren. Voor zover de voorspellingen gaan, wordt er >25 C verwacht. Een mooi vooruitzicht dus. We hopen deze 2 weken veel plaatsen aan het IJsselmeer en Markermeer te zien. Deze eerste dag varen we voor de wind naar Stavoren, waar we voor het eerst bij de 'grote boten' in de buitenmarina kunnen liggen.
11-06-2006
Makkum
Omdat vanmiddag om 15.00 het Nederlands elftal de WK wedstrijd tegen Servie-Montenegro speelt, vertrekken we op tijd naar ons volgende doel: Makkum. Door de zuidoostenwind zijn we ruim op tijd om een plekje in een kroeg te bemachtigen voor de wedstrijd. Wel raar om met deze temperaturen in een kroeg te gaan zitten, maar gezellig is het wel. De wedstrijd wordt net gewonnen en na afloop hebben we zin om nog even te varen. We verlaten de stadshaven en varen het IJsselmeer weer op. Maar hier is helaas geen wind meer om mee te zeilen. Na een lichte grond beroering (er zijn hier verraderlijke ondieptes) gaan we terug naar de verenigingshaven.
12-06-2006
Enkhuizen
Nog steeds staat er een oostenwind en kunnen we dus makkelijk alle kanten op. We liggen vlak bij de Waddenzee, maar dit laten we nog maar even op ons wachten. We gaan naar het zuiden, op weg richting het Markermeer. Zoals op de foto te zien is, gaat het allemaal erg ontspannen. De wind doet z'n werk in de zeilen en Marijke leest een boek. De nacht brengen we door in Enkhuizen.
13-06-2006
Hoorn
Vandaag is er weinig wind. We gaan door de sluis van het Naviduct en hijsen de zeilen richting Hoorn. In de buurt van Hoorn valt de wind helemaal weg en gaan we voor anker. De mussen vallen nog steeds van het dak en dus moet de krokodil snel het water in om huiduitdroging te voorkomen.
Als we aan het einde van de dag het anker lichten worden we blij verrast door de schoonheid van Hoorn. We liggen prachtig in de oude haven midden in het oude centrum.
14-06-2006
Muiden
Inmiddels is de wind richting het noorden gedraaid en wat aangetrokken. In volle vaart gaan we naar Muiden. We komen langs de Groene Draeck van de Koningin en gaan op bezoek bij Marijke's oom van Jachtservice Muiden. 's Avonds blijkt dat we de klassieke fout hebben gemaakt om de boot met de kont in de wind aan te leggen waardoor het water hard tegen de kont aan klotst. Toch maar even de boot omgedraaid, maar dit kostte net iets meer moeite dan verwacht door de aangetrokken wind. Gelukkig ging het goed.
15-06-2006
Urk
De wind is verder gedraaid naar het westen en dat is maar goed ook want we hebben voor morgen afgesproken in Urk. Het is flinke trip van Muiden naar Urk. Op deze route gaan we door de sluis bij Lelystad. In deze sluis zitten we samen met de beroepsvaart, wat het net iets spannender maakt. Het laatste stukje naar Urk gaat lekker hard. In Urk (eigenlijk 'op Urk') blijkt dat de oude haven volledig vernieuwd is. Dit is even anders dan waar we op voorbereid waren. We hebben namelijk de zeer handige Vaarwijzer IJsselmeer meegenomen, waarmee ons voorbereiden op alle nieuwe havens die we aandoen. Je hebt dus helemaal een voorstelling van wat je gaat verwachten en dan blijkt het allemaal anders. Ook staat er trouwens veel leuke achtergrondinformatie van alle plaatsjes in.
16-06-2006
Urk
Ook dit jaar nodigen we natuurlijk weer onze oud-bestuursgenoten van de studietijd uit om met ons mee te gaan varen. Altijd lachen om elkaar weer eens te zien, bij te praten en natuurlijk herinneringen op te halen. 's Avonds speelt het Nederlands elftal weer en dit maken we mee in een echte Urker kroeg.
17-06-2006
Enkhuizen
Vandaag een kort tripje naar Enkhuizen, maar met een noordwesten wind wel lekker aan de wind.
18-06-2006
Urk
Vandaag pikken we Thijs' ouders op in Urk voor een dagje meevaren. We vertrekken vroeg uit Enkhuizen om optijd in Urk te zijn. Misschien denk je waarom toch Urk, zo mooi is dat toch niet? Nee, dat niet, maar Urk ligt wel heel centraal, zowel in Nederland, als aan het IJsselmeer. Na een lekker middagje zeilen leggen we weer aan in Urk. 's Avonds komt ook nog een delegatie van Marijkes familie naar Urk en we hebben een gezellig diner met z'n allen. Wel krijgen we na deze overdosis Urk veel zin om morgen weer ergens anders naar toe te gaan.
19-06-2006
Medemblik
Na een dipje is het mooie weer gelukkig helemaal terug. Met een ZW wind gaan we lekker aan de wind naar Medemblik.
20-06-2006
Monnickendam
Omdat we graag nog de Gouwzee willen zien en de plaatsen die daar aan liggen (Volendam, Monnickendam, Marken) gaan we weer de sluis van het Naviduct door op weg naar het Markermeer. De wind is nog steeds ZW, dus mogen we weer aan de wind. Bij de sluis trok de wind flink aan waardoor we het even moeilijk hadden met het aanleggen bij de wachtsteiger die aan hogerwal lag. We maakten de fout om 1 van ons met een lijn op de wachtsteiger te laten stappen, maar toen werd de boot door een windvlaag flink van de steiger afgeblazen en was het allemaal moeilijk te houden. Hier leerden we dus dat je niet moet afstappen (van een zware boot) als je wilt aanleggen aan hogerwal.
21-06-2006
Monnickendam
We vinden het eigenlijk wel mooi hier in Monnickendam en blijven lekker een dagje liggen. 's Avonds natuurlijk voor de wedstrijd gekeken.
22-06-2006
Enkhuizen
Morgen moeten we de boot al weer inleveren in Lemmer en da's dus nog best een stukje varen. Vandaag schieten we flink op en komen we tot Enkhuizen.
23-06-2006
Lemmer
Twee fantastische weken hebben we mogen beleven met onwaarschijnlijk lekker weer. We hadden een erg mooie boot en hebben volop genoten van alle luxe. Nu maar eens langzaamaan op zoek naar een eigen boot, zodat we volgend jaar misschien iets meer kunnen varen. Het zal niet zo'n grote boot als dit worden, maar ergens tussen dit en een Friendship 26 in.